Vjennevleigers

Modelvlieg brevet

Een modelvlieg brevet is een bewijs dat men een modelvliegtuig of helikoper veilig kan besturen. Vaak is dit een club brevet maar kan onder voorwaarden ook worden omgezet naar een KNVvL brevet. 

Modelvlieg brevet

Het basis idee achter de veiligheidsbrevetten is dat het voor een modelvliegclub een mogelijkheid biedt, enige mate van controle te hebben, wie er op het clubterrein vliegt en of deze persoon daadwerkelijk ook in staat is veilig zelfstandig te vliegen in clubverband op een clubterrein. En met veilig vliegen bedoelen we primair het risico beperken voor personen en of zaken op en in de nabijheid van een vliegterrein. Om in het bezit te komen van een modelvliegbrevet moeten er een aantal figuren worden gevlogen die geeaxamineerd worden door de daarvoor bevoegde personen en als dit vliegexamen goed wordt afgesloten dan is een modelvlieg brevet een feit. 
YUN00009

Gelet op de gewijzigde regelgeving vanuit de Europese Unie is het veiligheidsbrevet alleen geldig voor vluchten die in clubverband van een modelvliegvereniging worden uitgevoerd. Voor het uitvoeren van vluchten buiten clubverband is de Regeling Modelvliegen niet meer van toepassing en valt dat onder de Regeling Onbemande Luchtvaartuigen en heeft u vliegbewijs A1/A3 en/of A2 nodig, uitgegeven door de RDW. Om dit te verkrijgen dient u een online examen bij een erkende opleidingsinstelling af te leggen.

In de loop der jaren is het brevet onderverdeeld in categorieën zoals onder meer een zweef- of motorbrevet en zelfs een brevet voor Jets.

Het bijbehorende examen biedt een redelijke kans te controleren of de kandidaat over voldoende basis vaardigheden beschikt. Van daaruit kan de vlieger zijn vaardigheden verder aanscherpen of uitbreiden met meerdere categorieën. Het examen is geenszins een einddoel.