”Vaak bu’j te bange”
Pagina's
- Home
- Club informatie 2024
- Privacy verklaring Vjennevleigers
Overige Link's
- Contact
- Beginnen met modelvliegen
- Tips & Tricks
- Modelvlieg Brevet
Ons modelvliegveld is gelegen aan het Hazepad te Vriezenveen in een enorm mooi landelijk agrarisch natuurgebied tussen de weilanden, de rust en de ruimte in deze omgeving is een enorm mooie belevenis. Wel moet er derhalve vermeld worden dat ons miniairport alleen toegankelijk is voor Leden van ''de Vjennevleigers''
Om voortijdige crashes te voorkomen is er (van 1 mei tot 1 oktober) de mogelijkheid om vlieglessen te volgen. Benader het bestuur voor de mogelijkheden, dit kan op het modelvliegveld of via een mail, kies bij voorkeur een vaste instructeur. De vlieginstructie’s zijn gratis voor clubleden. Er wordt gelest en geëxamineerd volgens de KNVvL-richtlijnen.
Dank zij het volgen van deze richtlijnen, kan met het behaalde clubbrevet eventueel het KNVvL-‘Veiligheidsbrevet RB A-motor’ worden verkregen (alleen voor KNVvL-leden).
De figuren die voor zo’n brevet dienen te worden gevlogen zijn hieronder te downloaden.
moet maximaal 3 maanden na de lessen(als de instructeur heeft aangegeven dat de leerling alleen mag vliegen) worden gehaald. Deze gang van zaken helpt de veiligheid voor uzelf en uw medepiloten te verhogen. Een vliegtuigje dat 3kg weegt en zo’n 100 km/h vliegt kan behoorlijk letsel veroorzaken.
Voordat u begint met (les) vliegen is het raadzaam bij uw verzekeraar na te vragen of uw dekking ook geldt voor modelvliegen. Veel verzekerings maatschappijen kennen een modelvliegtuigclausule tot 20 kg. Een volledig dekkende WA-verzekering voor uw model is verplicht !!
Bij aanmelding worden de Statuten, het Vliegreglement (VR) en het Huishoudelijk Reglement (HR) uitgereikt. Ieder lid is VERPLICHT zich hier aan te houden. U bevestigt de statuten en reglementen te kennen en toe te passen door het zetten van uw handtekening op het aanmeldingsformulier!
Aanmelden is mogelijk door één van de bestuursleden te benaderen via onze contact pagina of per mail of op ons miniairport, een persoonlijke ontmoeting heeft de voorkeur. Nadat uw lidmaatschap is goedgekeurd door het bestuur(het bestuur houd zich wel het recht voor om een lidmaatschap te weigeren) wordt u het aanmeldingsformulier per mail toegezonden, deze kunt u dan invullen en per mail retour sturen aan de Secretaris. Ook tekent u op dit aanmeldingsformulier voor goedkeuring van onze A.V.G. deze kunt u hier inzien.
Belangrijk: Met name het houden aan de toegestane vliegtijden, de no-fly zones en de maximale geluidsproductie van 80 Dba (bij vol gas) zijn erg belangrijk i.v.m. onze milieuvergunning, om deze reden is het ook NIET toegestaan om met Turbine aangedreven modellen te vliegen mits deze aantoonbaar(officieel gemeten en geregistreerd) niet meer dan 80Dba aan geluid produceren.
Heli-vliegers worden verzocht NIET op de lesavond en lesmiddag te vliegen, uitgezonderd heli lessen natuurlijk.
Nieuw zijn de EU wijzigen die vanaf 01-01-2021 voor de Modelvliegsport gelden. Dit betekent dat met (verplicht is)om een Exploitanten nummer aan te vragen bij de RDW, dit ter registratie van uw modellen. Hieronder een flyer met info.
Contributie dient aan het begin van het jaar voldaan te worden:
Per automatische incasso: (deze vind plaats in begin maart)
55 euro voor volwassenen en 27,50 euro voor jeugdleden (tot 19 jaar).
Nieuwe leden betalen voorts eenmalig een entreegeld ter hoogte van 1 jaar contributie, en dienen zelf deze contributie & entreegeld bij aanmelding over te maken op ons rekeningnummer. NL23 SNSB 0938601717 van de SNS Bank.
( Het zal onvermijdelijk zijn maar de contributie zal binnenkort ook bij ons wat moeten worden verhoogd i.v.m. de gestegen kosten.)
Als extra komt er dan nu voor nieuwe leden vanaf 01-01-2021 bij dat men een individueel ”exploitanten nummer” moet aanvragen bij de RDW, (als men met eigen toestellen begint te vliegen!) dit zijn éénmalige kosten van €23 euro en wordt dan elk jaar verlengt voor een bedrag van €13 euro. Dit dient men zelf te regelen. Wel als extra info, zonder een ”Exploitanten nummer” is het niet meer toegestaan om te vliegen, dit nummer moet zichtbaar(of in ieder geval toegankelijk) zijn op uw toestellen.
Er mag gevlogen worden: op weekdagen tot zonsondergang, (na zons ondergang mag er helemaal niet meer worden gevlogen),
op zaterdag tot 18.00 uur (na 18:00 uur niet meer met brandstof-motoren), en op zon en feestdagen van 12.00uur tot 18.00uur(na 18:00 uur mag er dan helemaal niet meer worden gevlogen).
U als modelvlieger wordt geacht deze vliegtijden en regels te kennen en na te leven.
Wat verwacht de club van jou?
Dat aan alle contributieverplichtingen is voldaan (Zie Club informatie). En natuurlijk dat je je aan de reglementen houdt.
Aan het eind van de lesperiode waarbij de instructeur u alle basis kneepjes van het modelvliegen heeft bijgebracht is er een vliegexamen waarbij je voor een beoordelingscommissie een aantal figuren foutloos, maar vooral veilig, moet kunnen voorvliegen. Als dat allemaal goed verloopt ontvang je een vlieg-brevet, net als een echte piloot. Dat is het bewijs dat je zelfstandig en vooral veilig kunt vliegen. Alle info over deze vliegbrevetten is te vinden op de site van de KNVVL. De vliegfiguren voor dit brevet zijn ook hierboven bij A-Brevet-Motor-en-Heli te downloaden.
En dan is het luchtruim helemaal van jou.
Als starter in deze hobby begin je uiteraard met het kopen van een vliegtuig. Dat kan een ARF-model zijn (Almost Ready to Fly, bijna vlieg klaar) of een bouwpakket. Je hebt al gelijk de keuze tussen een elektro aangedreven model of één met een verbrandingsmotor. Verder heb je een ontvanger nodig, een zender, wat servo’s voor de besturing en een regelaar als je voor elektrisch vliegen kiest. Omdat er nogal wat te kiezen valt voordat en sommige onderdelen best prijzig zijn is een goed advies beslist geen luxe. Op ons vliegveld willen leden en instructeurs je graag van dienst zijn met hun jarenlange ervaring in bouwen en vliegen. Zodat je een keuze kunt maken die helemaal bij jou en je portemonnee past.
Veel plezier en graag tot ziens op ons miniairport,
Modelvliegclub (MVC)
”De Vjenne Vleigers”
info@vjennevleigers.nl
”Vaak bu’j te bange”
aan het hazepad te Vriezenveen